Video

Sixto Rodriguez en amerikansk folkmusiker

25 Aug


 Wikipedia
Född: 10 juli 1942 (ålder 71), Detroit, Michigan, USA
Han är en amerikansk folkmusiker. Hans förnamn kommer av att han var det sjätte barnet i familjen. Rodriguez föräldrar invandrade från Mexiko på 1920-talet.
Barn: Eva Rodriguez, Regan Rodriguez, Sandra Rodriguez-Kennedy
Album: Cold Fact, Coming from Reality, At His Best, Mer
Skivbolag: Impact Records, Radio Corporation of America, Sussex Records, Light in the Attic Records
Rodriguez var relativt okänd i hemlandet, men började i mitten av 1970-talet att få sina låtar spelade i radio i länder som Sydafrika, Zimbabwe, Nya Zeeland och Australien. Ett australiensiskt skivbolag, Blue Goose Music, köpte rättigheterna till Rodriguez låtar och återutgav hans två studioalbum. Man utgav även ett samlingsalbum med tidigare outgivna låtar samt en nyinspelning av ”I’ll Slip Away”. Samlingsskivan sålde platina i Sydafrika, dock utan Rodriguez vetskap, som inte fick veta om sina framgångar i Sydafrika förrän 1998. I dessa länder kom Rodriguez dock att omges av en enorm mystik bland sina fans på grund av sin anonymitet i USA, vilket gav upphov till en rad rykten om att han skulle ha tagit livet av sig genom att tända eld på sig själv under en konsert, tagit en överdos, blivit skjuten eller försvunnit spårlöst.
Sedan 1998 har Rodrigues regelbundet turnerat flitigt världen över och kommit att bli en enormt uppskattad artist. 2013 tillkännagav Rodriguez att han planerar att spela in en ny skiva, den första på över 40 år, som bland annat kommer att innehålla ett antal låtar från en ofullbordad skiva som påbörjades 1973.
2012 hade den svenska dokumentärfilmen Searching for Sugar Man premiär. Filmen skildrar Rodriguez liv och har vunnit 2013 års Oscar för bästa dokumentärfilm samt flera andra internationella priser.

WIKIPEDIA EN ESPAÑOL:
http://es.wikipedia.org/wiki/Sixto_D%C3%ADaz_Rodr%C3%ADguez

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: