RUUD VAN EMPEL PÅ FOTOGRAFISKA_2013

3 Apr

http://web.ruudvanempel.nl/home.html

Texten utdrag av fotografiska.

Ruud van Empel har utvecklat en unik arbetsmetod. Av hundratals små, små bilder sätter han ihop foton som ser verklighetstrogna ut, men som visar en värld som aldrig har existerat som den ser ut på bilden.

Vad är på riktigt och vad är overkligt?

Ruud van Empel föddes 1958 i Breda, Nederländerna och  har under de senaste åren utvecklats till en av samtidens mest originella fotografiska konstnärer.

Efter avslutade studier vid Academie Sint Joost i Breda (1976-1981) arbetade Ruud van Empel under några år som designer i många projekt för bland annat teatern och televisionen.

Under andra hälften av 90-talet började han alltmer arbeta med egna konstnärliga projekt. Med hjälp av sax och lim skapade han traditionella collage av bildmaterial från dagstidningar och magasin.

Efter att ha bemästrat den digitala tekniken och Photoshop, började han utveckla en avancerad collageteknik. Efterhand slutade van Empel arbeta med existerande material och har sedan dess uteslutande använt sina egna foton.

Den här utställningen är helt inriktad på van Empels självständiga arbeten.

Ruud van Empel har i sin digitala bildbehandling utvecklat en unik arbetsmetod. Av hundratals fotografiska fragment sammanställer han bilder som ser helt verklighetstrogna ut men som samtidigt frammanar en värld som aldrig existerat i den här formen.

Denna paradisiska verklighet är i huvudsak befolkad av barn, som symboliserar oskuldsfullheten, vilket är ett genomgående tema i hans konstnärskap. Trots den slående skönheten är dessa arbeten långt ifrån otvetydiga; det är någonting som inte riktigt stämmer: vad är verkligt och vad är inte verkligt?

Denna dubbeltydighet skapar ett fascinerande djup i Ruud van Empels arbeten, som med sina lysande färger och yppiga detaljrikedom är en sann fröjd för ögat.

I utställningen presenteras ett brett urval av van Empels viktigaste serier från senare år, inklusive World, där barn figurerar bland frodig grönska eller stirrar på betraktaren från en damm, och Moon som är dess nattliga motsvarighet, samt Venus, med sina attraktiva nakenstudier. Dessa serier, som rönt stora framgångar i utställningar världen över, föregicks av The Office (1995) där van Empel började utveckla sin digitala teknik.

Utställningen erbjuder även ett urval av hans senaste arbeten, Souvenir, där van Empel lade till ett nytt och mycket personligt kapitel till sin samlade produktion, samt Generation, som utgörs av panoramaartade gruppfotografier.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: