ISOL FÅR ÅRETS ALMAPRIS_2013.

28 Mar

http://www.svt.se/kultur/bok/almapriset-till-argentinska-isol

DEN ARGENTINSKA BILDERBOKSKONSTNÄREN ISOL FÅR ÅRETS ALMAPRIS_2013.

ISOL ÄR BILDERBOKSKONSTNÄR, SERIETECKNARE, GRAFIKER, FÖRFATTARE, SÅNGERSKA OCH KOMPOSITÖR.

Född 1972 som Marisol Misenta i Buenos Aires i Argentina.Utbildad på Escuela Nacional de Belles Artes, ”Rogelio Yrurtia”, för att bli bildlärare. Därefter studier ett par år på Konsthögskolan i Buenos Aires.Hennes bildspråk har beskrivits som explosivt. Berättelserna är ofta drastiska och fyllda med humor.

– Jag gillar inte det allvarliga och högtidliga. Jag tycker att det är bättre att kunna skratta åt saker och ting, säger Isol som säger att hennes böcker ofta handlar om att vrida på perspektiven och visa på att saker kan betraktas på så många sätt. Det är inte minst ett bra sätt att hantera oro och rädsla, säger Isol och berättar att hon själv var ett barn som oroade sig för mycket under uppväxten.

– Oro och rädsla gör oss fastfrusna. Jag vill visa att det är bättre att skratta, säger Isol och talar om hur viktigt det är med befriande skratt, både för barn och vuxna.

ISOL_Bildboks författare

Hennes karriär som bilderboksskapare började när hon 1996 sände ett bilderboksmanus till en tävling i Mexiko. Som svar fick hon ett fax där det stod att hennes bilder inte kunde få pris, de var för vilda och konstiga.Hittills har det blivit ett 20-tal bilderböcker. Men Isol är också en allkonstnär, en poet, kompositör och känd sångerska i sitt hemland. Hon har samarbetat med Paul Auster och gjort film med Harvey Keitel.

Ibland har hon jobbat i en stil som nästan är fauvistisk, inspirerad av Matisse. I andra böcker har hon använt dubbla konturer, och låtit färgerna hamna utanför konturen, för att få ett lite skört och tidlöst uttryck som påminner om gamla bilderböcker.

Bildboks författare

ISOL ÄR BILDERBOKSKONSTNÄR, SERIETECKNARE, GRAFIKER, FÖRFATTARE, SÅNGERSKA OCH KOMPOSITÖR.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: