DAVID LACHAPELLE PÅ FOTOGRAFISKA.

6 Mar

DAVID LACHAPELLE


Burning Beauty
30 november – 3 mars 2013
Curators: Patrik Steorn & Min-Jung Jonsson

Under snart 30 år har David LaChapelle (f. 1963) arbetat med en bildvärld som överskrider gränser och han har skapat ett eget universum som omfattar människor av alla kön, hudfärger, kroppstyper och åldrar. Fotografierna tar upp influenser från alla håll: film, amatörfotografier, konsthistoria och pornografi, och omvandlar dem till delar av hans egen konstnärliga vision.
LaChapelle gränsöverskridande estetik blandar konventioner från kommersiellt och konstnärligt fotografi och innefattar både den klassiska konstens ideal och ett alternativt utpräglat samtida perspektiv med rötter i populärkultur och subkultur.
Nu firar vi med att visa Lachapelles största utställning någonsin: Burning Beauty omfattar mer än 250 verk, musikvideos och film. Det är den första, och förmodligen den enda gången Fotografiska fyller hela huset med en konstnär under drygt tre månader.
I salarna visas fotografier från alla perioder i hans konstnärskap, från 1980-talet till idag, under tematiska rubriker. Längst upp i utställningen premiärvisas den allra senaste bildserien: Still Life (2012).
David LaChapelles är mest känd för sina glamourösa och absurda bilder från en värld av mode, kändisar och modeller, men den här utställningen presenterar hela hans verk. Här finns såväl de tidigaste svartvita fotografierna och det senaste decenniets civilisationskritiska motiv och konsthistoriska parafraser.
Fotografiets förmåga att överskrida verklighetens och vardagens begränsningar är ett övergripande tema som med knyter samman hela konstnärskapet. Med sitt bildspråk kombinerar La Chapelle konsumtionskulturens glansiga och avklädda stil med en envist samhällskritisk blick och en hängiven strävan efter andlighet, skönhet och det gudomliga.
David LaChapelles bildvärld är placerad mitt i de senaste decenniernas turbulenta visuella kultur och erbjuder en blandning av passioner, humor, överdrifter och kritisk eftertanke. Perspektivet är ofta paradoxalt och det drastiska tilltalet är medryckande och lockar betraktaren till skratt, njutning, kritik, reflektion och debatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: