CHRISTER STRÖMHOLM

6 Mar

Christian Strömholm EN SVENSK BERÖMD FOTOGRAF OCH PEDAGOG.

Utdrag ur Wikipedia.

Christer Strömholm, född 22 juli 1918 i Stockholm, död 11 januari 2002 i Stockholm, var en svensk fotograf och pedagog. Han mottog Hasselbladspriset 1997.

Han är känd för sina intima svartvita porträttserier i en stil som påminner om gatufotografi, och som ofta har surrealistiska undertoner.

Särskilt berömda blev hans skildringar av transsexuella i 1950-talets Paris.

Strömholm började tidigt ge fotokurser på Kursverksamheten i Stockholm vilket 1962 skulle komma att utvecklas till den omtalade Fotoskolan, vid vilken han arbetade som rektor mellan åren 1962 och 1972. Under dessa år examinerades cirka 1 200 elever.

Strömholm genomförde också flera fotografiska resor under första hälften av 1960-talet till bland annat Spanien, Japan, Indien och USA.

BAKGRUND

Christer Strömholm föddes den 22 juli i Stockholm. Fadern Fredrik Strömholm, var yrkesofficer och familjen flyttade ofta mellan olika orter i Sverige som Eksjö, Lidingö, Boden och Stockholm. Modern, Lizzie, kom ursprungligen från Göteborg.

Strömholm började sin konstnärliga bana år 1937. Under resor runt om i Europa studerade han konsthistoria och konstnärliga tekniker under olika läromästare, däribland Dick Beer, Otte Sköld och Isaac Grünewald.

I slutet av 1940-talet kom Strömholm, via grafiken, in på fotografi. Bilderna från denna tid består av hårda svartvita kompositioner av murytor, skuggor och avskalade miljöer. När han periodvis levde i Paris under 1950- och 60-talen utvecklade han en stil som påminner om gatufotografi och det är under den här perioden han gör sina berömda porträtt av de transsexuella vid Place Blanche.

Strömholm genomförde också flera fotografiska resor under första hälften av 1960-talet till bland annat Spanien, Japan, Indien och USA.

1986 visas den retrospektiva utställningen 9 sekunder av mitt liv, fotografier 1939-86 på Moderna Museet i Stockholm. Utställningen sågs av omkring 40 000 besökare, och gjorde Strömholm känd för den svenska allmänheten.

Christer Strömholm deltog i flera krig som frivillig soldat i slutet av 30-talet och början av 40-talet, bl.a. i Spanien, Finland och Norge tillsammans med Conny Andersson. För insatserna i Norge dekorerades han med Krigskorset på den Norska ambassaden 1945.

Christer Strömholm avled den 11 januari 2002.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: